Etnografski muzej Istre

Martin bez etikete

06.martinje(hik)-kulor-malaCentar za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre u Pićnu svoju je prvu javnu produkciju 2011.godine posvetio Martinju i u tom mjesecu koji slavi vino diljem Istre u svojem sjedištu održao program „Martin bez etikete“. Riječ je o jednodnevnom slavlju posvećenom vinu, vinogradarstvu i vinarima Istre „bez etikete“.

Osnovne su smjernice Centra njime upozoriti na postupke nematerijalne kulture- od poljoprivrednih praksi do onih manualnog rada, na odnos s usmenom tradicijom, svijetom simbola i znanja, na vrijednosti proučavanja memorije (sjećanja), kao i na odnos između teritorija i proizvoda i njegovo promatranje u kontekstu tradicijske kulture.

Nadalje, „Martinom bez etikete“ uspostavlja se nova komunikacija s pripadnicima lokalne zajednice te njihovo aktivno sudjelovanje u određivanju, tumačenju i načinima njegovanja djela njihove kulture. Uz ciljanu interakciju s njima, ovaj program ima za cilj i dokumentiranje spomenutih praksi, pa i naknadno javno prezentiranje dokumentiranog materijala.

Centar za nematerijalnu kulturu Istre od prvog „Martina bez etikete“ sustavno pokreće buđenje vrijednosti onih čiji je logo znanje skriveno u vinskim podrumima sjećanja, a etiketa memorija vremena i prostora Istre. „Vinari bez vinske etikete“, oni koji kulturu vina čine živom, koji joj pripadaju i koja im pripada, pretaču svoje priče, otkrivaju dio naslijeđa kraja i zemlje na kojima te iste štorije i počivaju. „Martinom bez etikete“ upozoravamo i na različitosti koje postoje na svakom području, a omogućuju lokalni karakter i imaju nezamjenjivu vrijednost, kao i na potrebu poticanja kreativnosti u prostoru pićanskog kraja.

CENKI iz godine u godinu zadržava sadržajnu okosnicu programa: vinare Istre (uključujući one slovenskog dijela) postavlja u središte „priča o vinu“, a mijenja se utoliko što priziva ambijente koji su kroz povijest određivali identitete žitelja pićanskog kraja i okolnih mjesta.

„Martinom bez etikete“ postaje živo mjesto susreta priča, druženja i glazbovanja, a ostvaruje se u suradnji s Općinom Pićan. Autori programa su Nuša Hauser, dokumentaristica i Mario Buletić, kustos.

Preuzmi programski letak 2011.

Preuzmi programski letak 2012.

Preuzmi programski letak 2013.

Preuzmi pozivnicu 2014.
epoziv 2015 (1)