Etnografski muzej Istre

Otvorenje izložbe “Češljarstvo- od roga boškarina do češlja i frizure”

Dobrodošli na otvorenje izložbe “Češljarstvo- od roga boškarina do češlja i frizure” u našu središnjicu, u Pićan, 29. prosinca u 17 sati!

Od svojeg osnutka, 2011. godine, Centar za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre- Centro per la cultura immateriale dell’Istria del Museo Etnografico dell’Istria pronalazi zajednički predznak u radu s Centrom za tradicijske obrte, znanja i vještine Muzeja „Staro selo“ Kumrovec. Prirodnom se, stoga, nameće i suradnja centara u postupcima njegovanja nematerijalne kulture. Izložba „Češljarstvo- od roga boškarina do češlja i frizure“ upravo je prilika takvog djelovanja, jer omogućuje majstorima češljarima i posjetiteljima upoznavanje s jednim od nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Češljarstvo je tradicija oba područja djelovanja naših centara- kumrovečkog i istarskog. Izuzev ove poveznice, tu je i briga za bilježenjem i poticanjem daljnjeg života ove kulture, kao i sustavna edukacija lokalnih zajednica o njezinim vrijednostima. Na taj način snažnije doprinosimo upravo brizi o onima koji su naslijedili znanja o tradicijskim obrtima. Ovim predstavljanjem djela tih iskustava aktualiziramo njihove priče i muzejsku građu koja ih čuva.
Autorica izložbe je Tihana Kušenić, kustosica etnologinja. Stručne suradnice na postavu su Nuša Hauser, muzejska dokumentaristica i Mirjana Margetić, kustosica i viša muzejska pedagoginja.