Etnografski muzej Istre

Traditional Istrian dances workshop

Radionica tradicijskih plesova Istre

CENKI zove na ples!

KUD-ovi-CENKI-052-malaCentar za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre/Centro per la cultura immateriale dell’Istria del Museo Etnografico dell’Istria u SUBOTU, 30. studenog, od 18 sati, poziva u Potpićan na Radionicu tradicijskih plesova Istre. U novoobnovljenom općinskom prostoru nadomak bivše kino dvorane susreću se članovi Kulturno-umjetničkog društva „Ivan Fonović Zlatela“ iz Kršana i Folklornog društva Pazin i, uz pomoć voditelja Gorana Farkaša, pružaju priliku svima koji su željni naučiti zaboravljene (ili manje izvođivane) tradicijske plesove Istre da to i pokušaju. Riječ je o: cotiću, štajerišu, šaltinu, no i drugim plesovima koji traže svoj novi život u sebi bliskim zajednicama.

Ovaj je susret tek prvi u nizu Radionice tradicijskih plesova Istre, a cilj joj je upoznati različitosti plesnih izvođačkih praksi koje se njeguju u pojedinim društvima, podijeliti radost plesa, otvoriti novi prostor međusobnom upoznavanju, učenju te stvaranju nove komunikacije i kreacije u plesnim koracima. Jednako su važne teme Radionice muziciranje i utjecaj glazbe na ples te specifična komunikacija između svirača i plesača. Uz Gorana Farkaša svoje će iskustvo sa svima koji vole ples podijeliti i Zoran Karlić, poput Farkaša prepoznat i istaknuti svirač i pjevač, i to već 13. prosinca u Folklornom društvu Pazin, gdje će se dogoditi sljedeći plesnjak. Prema potrebi i ovisno o odabiru pojedinih plesova njima će se pridruživati i drugi kolege svirači, a cjelokupni će se program ove faze Radionice tradicijskih plesova okončati u posljednjem tjednu ove godine.

Podsjećamo da je ovo drugi ciklus Radionice. Ona je svoj prvi ciklus imala protekle godine u središnjici Centra za nematerijalnu kulturu Istre u Pićnu, a tada je, pod vodstvom Branimira Šajine Muleša iz KUD-a „Ivan Fonović Zlatela“ iz Kršana, okupila iskusne članove istarskih folklornih društava. Posvetili su se balonu, najizvođenijem i najpopularnijem tradicijskom plesu Istre, plesu ćijim se (re)konstrukcijama posvećuje glavnina KUD-ova u Istri, svako na svoj, osobit i jedinstven način.

Sadašnjom posvetom marginaliziranim tradicijskim plesovima (poput šaltina i cotića), a nakon prve faze balona, otvara se novi prostor edukativnim postupcima njegovanja nematerijalne kulture. Ukoliko uzmemo u obzir da je jedan od temeljnih modela njegovanja nematerijalne kulture poticati kreativnost života takvih pojavnosti u zajednicama baštinika, a time i dinamičnost i promijenjivost, cilj je Radionice tradicijskih plesova i grupe polaznika s njihovim mentorima, plesačima i sviračima svoje nove plesne partnere potražiti upravo ondje gdje se prostor kreaciji i spontanosti sasvim otvara- plesnjacima u zajednicama različitih krajeva Istre. Namjera je plesnjake održavati redovito i ostvariti kontinuitet, a sve ne bili njime tradicijski plesovi Istre dobili jedan novi kreativni poticaj za život u javnom prostoru…

Radionica tradicijskih plesova Istre održava se uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Istarske županije.