Etnografski muzej Istre

Odakle smo / Di dove siamo

Radionica istraživanja i kreiranja „Odakle smo/Di dove siamo?“

Srednja škola Mate Blažine u Labinu i Srednja škola Jurja Dobrile u Pazinu (travanj i rujan/listopad 2013. godine)

Gimnazija Pula (travanj i svibanj 2014. godine)

Srednja škola Zvane Črnje, Rovinj (rujan, listopad 2015.)

 

Radionica istraživanja i kreiranja „Odakle smo/Di dove siamo?“ namijenjena je polaznicima srednjih škola. Sadržajni koncept svoju okosnicu pronalazi u istraživanju, dokumentiranju i analiziranju fenomena nematerijalne kulture koji se ogledaju o svakodnevicu kraja spomenutih lokacija, kao i u promišljanju kreativnog kompiliranja usvojenih znanja u reprezentativan izložbeni kontekst.

Riječ je o radionici u trajanju od četiri tjedna, nakon čega još toliko iziskuje osmišljavanje i oblikovanje izložbenog postava. Prva je faza osmišljena i na način da osposobi istraživače polaznike da s podacima kojima raspolažu izrade skicu/nacrt/prijedlog konačnog muzejskog postava, da osmisle dizajn kreativnim promišljanjem sadržaja, elaboracijom teme koju su odabrali.

Radionica dočekuje polaznike podijeljene u timove, zbog lakšeg i dinamičnijeg učenja i kreiranja cjelokupnog procesa radionice. Timovi izlaze na teren vođeni detaljnim uputama mentora i započinju proces dokumentiranja. Svakog se susreta s mentorima provode pregledavanja dokumenata i daljnjeg savjetovanja i tako sve do samog okončanja istraživačko-dokumentarističkog procesa. Kako se pojedina tema bude obrađivala, tako će polaznici dobivati zadatke koje će između jednog i drugog predavanja morati napraviti: kratki intervju, foto zapis, video zapis, arhivski materijal, analiza sadržaja. Radni materijal biti će predstavljen na svakom sljedećem susretu s prostorom za komentare od strane svih prisutnih.

Rezultat istog jest kompiliranje sadržaja potrebnog za oblikovanje izložbenog postava/produkcije, a polaznike uvodi u posljednju fazu- koncipiranje i kreiranje izložbe. Njome se ujedno i otvara prostor za upoznavanje rada muzejskih djelatnika i mogućnost zajedničkog rada na finalnom produktu. Izložbeni je postav predviđen u prostorima Centra za nematerijalnu kulturu Istre sa sjedištem u Pićnu.

Kroz program Radionice istraživanja i kreiranja „Odakle smo?/Di dove siamo?“ polaznike vode djelatnici Centra za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre i Etnografskog muzeja Istre Nuša Hauser, dokumentaristica i Mario Buletić, kustos.