Etnografski muzej Istre

Istraži, zabilježi, sačuvaj

Radionica dokumentiranja nematerijalne kulture „Istraži, zabilježi sačuvaj…“

(Sveučilište Jurja Dobrile u Puli; od 6.- 29. studenog 2012. godine)

IMG_0033

Centar za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre u studenom 2012. godine proveo je Radionicu dokumentiranja nematerijalne kulture „Istraži, zabilježi, sačuvaj…“ pri pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile i nastavnim programima dr. sc. Andree Matoševića – Kulturna antropologija, Etnografija industrije te Povijesna antropologija i usmena povijest.

Riječ je o edukativnom programu teoretskog i praktičnog sadržaja čiji su ciljevi bili upozoriti na temeljne pretpostavke nematerijalne kulture i elemente nematerijalne kulture koji se ogledaju u živom prostoru i vremenu. Također, namjera je bila potaknuti nova promišljanja o takvim kulturama, kulturnim identitetima i njihovim manifestacijama.

Kroz konkretne primjere struke i specijaliziranih istraživača (dr.sc. Lidija Nikočević, dr.sc. Joško Ćaleta, Dario Marušić, dr.sc. Andrea Matošević, Igor Jovanović, Igor Šaponja, Paolo Parmeggiani), njome smo skrenuli pozornost na različite pristupe spomenutim postupcima i metode istraživačkog procesa. Oni su poslužili i za motivaciju polaznika koje se ovom radionicom osposobljavalo u razradi ideja za istraživanje nematerijalne kulture, osnovama etnografskih metoda njenog bilježenja, analize, pohrane i difuzije podataka kao rezultata njezina promatranja.

IMG_0196

Radionici dokumentiranja nematerijalne kulture „Istraži, zabilježi, sačuvaj…“ odazvali su se studenti različitih sveučilišnih Odjela, a koji se svojim nastavnim programima dotiču problematike koju svojim sadržajnim konceptom zadaje i ovaj program. Predavanja teoretskog dijela dogodila su se u četiri susreta, a bila su osmišljena na način da doprinesu interaktivnom, živom dijalogu sa studentima i tako omoguće tim veće razumijevanje pojmova nematerijalne kulture, kao i da ukažu na mogućnosti i potrebe novih istraživačkih putova.

Rezultati radionice objavljeni su u publikaciji „Istraži, zabilježi, sačuvaj“ i mogu se pogledati na našim stranicama, u rubrici Produkcija (ladica Publikacije).